Projekt Information
Here is the bird that never flew,
Here is the tree that never grew,
Here is the bell that never rang,
Here is the fish that never swam.

This proposes the re-balancing of Glasgow City Centre. To the current barren land, a forest is proposed. The void is filled and occupied first by the landscape. Within its contemporary context the site can be seen as an anchor, situated next to Argyle Street Station and St Enoch and as a link to the existing public spaces to the east of the city centre such as Glasgow Green. Here a new form of urban housing is offered, a collection of sites that are tied together by landscape and living.

Research into the site before the construction of St. Enoch Station shows a site of dense living, in stark contrast to its current day status. The aim then is to re-integrate life once again. The canvas is the forest, filling the urban block and contains the ordered and the organic landscape. Through this forest principle public routes are carved following the wynds that were once there. Secondary paths are added to aid movement within the contemporary context, linking to the public amenities embedded within the centre of the plan. Within the ordered landscape a new dimension of urban building is layered, a housing that responds to the intimacy of its residents and that re-introduces the urban backyard or court as the bridge between the public and the private realm.

Primary thoroughfares are open and pedestrianized, prioritising the movement of people between facilities, amenities and along major routes. Secondary streets are allowed moments to breathe and expand linking a spectrum of public and private spaces by the incremental increase of users. The hierarchy of spaces within the public, private and shared areas of the site is indicated at floor level and upon each facade. The alteration of material demarcates the turning of a corner and suggests at movement into a more familiar place.

It is envisaged that this new landscape is be allowed to evolve and change with the needs and necessities of its residents. By providing the rudiments of a plot for each resident the individual can respond and adapt as they wish.

This proposes another texture to Glasgow's patchwork skyline.

Here is your 'Dear Green Place',
With the tree that now grows
Schließen
'Let Glasgow Flourish' — Projekt, 2018
Mehr
1 2 3 4 5 5 6 7 8 9 10 11 12 13